logo
 
Kezdőoldal
Szolgáltatásaink
Letöltések
Referenciáink
Rólunk mondták
Ajánlatkérés
Elérhetőségeink
 
 
Domain regisztráció
Tárhely ajánlatunk
Weboldal készítés
Alkalmazásfejlesztés
Szerver telepítés
Hálózat építés
Keresőoptimalizálás
 
Keresőprogramok & PageRank & Google rankings & Releváns oldal

Keresőprogramok

Az Internet mára már egy mindenre kiterjedő információforrássá nőtte ki magát.
Mindenki számára könnyen elérhető, minden információ megtalálható, költségeittekintve pedig olcsó. Amikor elkezdünk egy bizonyos számunkra szükséges információt keresni a weben, akkor ezt általában egy webkeresőbe való kulcsszóbegépelésével kezdjük. A keresett információtól függően, a találatok száma többszázezer is lehet akár, hiszen a keresőprogram azt nézi meg, hogy az a szó hányoldalon szerepel, és ezen oldalak listáját adja ki eredményként. A ténylegesenértékes weboldalakat ezek közül talán úgy lenne legjobb kiszűrni, ha lehetőség lenne a weboldalak egyenkénti értékelésére és ezzel sorrendbeállítására. Ezazonban ma még nem igazán lehetséges, illetve annyit tehetünk, hogy az ál-talunk értékesnek talált és ezért mások számára ajánlott oldalra mutató linkethelyezünk el.

Ebből kiindulva, valószínűsíthető, ha egy weboldalra sok másoldal is hivatkozik, akkor az releváns és mértékadó.
A Google kereső pontosan ezt az elvet használja fel a keresési találatainaksorba rendezésekor, tehát a Google gyelembe veszi a weboldalak értékét, amita weboldalra mutató hivatkozások száma és min®sége határoz meg. Ezt a we-bkeresőt Page és Brian a Stanford Egyetem két PhD hallgatója hozta létre. Őkhozták létre a PageRank fogalmát, amit úgy de niáltak, hogy egy oldal PageRankje annál magasabb, minél több nagy PageRank érékű weboldal mutat rá.
Tehát a magas PageRank érték eléréséhez vagy sok hivatkozásra vagy kevesebb,de nagy értékű hivatkozásra van szükség, nem egyszerűen a kapcsolatok száma,hanem azok minősége határozza meg a fontosságot.
A PageRank értékemegegyezik azzal is, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy egy véletlenszerűen szörföző megtalálja az adott weboldalt.

Értelemszerűen azokat azoldalakat találja meg a leggyakrabban, amikre hivatkoznak az általa meglátogatott oldalon. Egy oldal nagy PageRank értéke valószínűsíti, hogy sok ember fogja megtalálni, hiszen rámutató link sok helyen található. A magas PageRank értékkel rendelkező oldalon szereplő más oldalakra mutató linkek pedigvalószínűsítik, hogy azok látogatottsága megnő.
Mivel a Google PageRank érték szerint rendezi sorba a találatokat, ezértazok az oldalak kerülnek kiemelt helyre, amiket más weboldalkészítők ajánlanak,tehát Mondhatjuk, hogy egy oldal PageRank értéke közösségi döntés, mivelmindenki, aki linket helyez el, ami az adott oldalra mutat egyben értékel éshozzájárul az értékeléshez. A PageRank a többségi véleményt mutatja meg,tehát az embereknél használt többség utánzása heurisztika alapján működik,ezt modellezi.

Ezzel a módszerrel az a probléma, hogy a keresett információ lehet, hogy szerepel a nagy PageRank értékű oldalon annak ellenére, hogy a weboldal azadott témában nem mérvadó, például a fórumban beszélgetnek a látogatók és a keresőbe beütött szó szerepel a társalgásukban. John Kleinberg informatika professzor kidolgozott egy másik keresést támogató algoritmust a HITS (Hyperlink-Induced Topic Search) algoritmust.Ez már figyelembe veszi, hogy egy információforrás nem minden témában mérvadó. Kleinberg elméletének alapja ez miert nem referencia, az hogy léteznek központi és autoritívmértékadó weboldalak. A központi weboldal egy tematikus linkgyűjtemény.
A mértékadó oldal pedig olyan oldal, ahol az adott témában megbízható információkat lehet találni. Felmerül a kérdés, hogy mégis mi számít mérvadó oldalnak és központi oldalnak. A mérvadó oldalak azok, amelyekre sok központi weboldal mutat (bár ezek az oldalakritkán létesítenek linket egymás között). A jó központi weboldalak pedig azok,amelyek sok mértékadó weboldalt gyűjtöttek össze és linkeltek be.


Jogi nyilatkozat

Copyrights © 2005 InterDesign.hu. Minden jog fenntartva. Az oldalt készítette és optimalizálta www.interdesign.hu.
Optimális képfelbontás 1024x768. Ajánlott böngésző : Firefox 1+ .